top of page
2023_U17_3_edited_edited.jpg

Spela med Predators

I amerikansk fotboll finns det en plats för alla oavsett om man är lång eller kort, snabb eller stark och med eller utan boll-sinne! Man provar på och spelar olika positioner.

Våra lag, åldersgrupper 2024

U11    född 2013, 2014, 2015

U13    född 2011, 2012

U15    född 2009-2010

U17    född 2007-2008

U19    född 2005-2006

Seniorer  födda 2004, 20 år och uppåt

* För flickor finns dessutom andra regler, man kan stanna kvar i ett lag ytterligare 1 eller max 2 år, på dispens.

Detta är helt enkelt för att flickor ska kunna vara med och konkurrera fysiskt med killarna så länge som möjligt. Från U17 är det oftast ändå svårt att delta och från ungefär den åldern tränar flickor med ett damlag om sådant finns.

U11/U13: från ca 9-13 år

Amerikansk fotboll är fortfarande en ganska liten sport i Sverige, och det varierar år från år hur många spelare vi är i de olika lagen. 

U11 och U13 har oftast all träning tillsammans och spelar ofta Cuper/matcher tillsammans. U11/U13 har inget fastställt seriespel. 

 

Det finns ett bra samarbete med övriga klubbar i Skåne/Södra och man planerar matcher och cuper varje säsong för de yngre spelarna.

I juli kommer ofta första chansen att spela en större U13 turnering:  Dukes Tourney, i Skövde. Tyvärr har spelarunderlaget de senast åren inte räckt till för U11 turnering, men det kan ändra sig. Det är inte ovanligt att spelare från flera klubbar i Skåne går samman och bildar lag till Dukes.
 

Predators arrangerar Snapphanecupen i oktober, som traditionellt är avslutningen på höstsäsongen i den här regionen.  I oktober 2023 hade klubben besök av fler lag än vanligt och det blev succe!

Sent på hösten har dessa spelare ibland en möjlighet (beror på individuell fysik och mognad) att gå upp litet i förväg och spela några matcher i slutet av U15-lagets serie, när de egna cuperna är avslutade.  -Bra att veta är att om man väl spelat en match i U15 så får man inte gå tillbaka och spela mer i U13. (då har man lämnat "PeeWee" ligan.)
 

Om Seriespel:

Hur serier utformas bestäms av SWE3 förbundet inför varje säsong utifrån vilka klubbar och lag som anmält sig. 

Varje serie-nivå spelar en serie om året. Seniorer och U17 på våren, och U19 samt U15 på hösten.

Detta fungerar bäst rent praktiskt då det alltid är viss brist på domare, funktionärer mm. Det hade i inte varit möjligt för till exempel vår klubb att klara av seriespel för alla lag samtidigt. 

hela året:  

 • U11/U13 tränar och spelar tillsammans

våren:       

 • U15 tränar med U17  - U17 spelar serie.

 • U19 tränar med seniorerna, dvs Herrlaget - som spelar Superserien

hösten:

 • U15 tränar och spelar serie

 • U17 tränar med U19  - U19 spelar serie

U15: 14-15 år.

U15 är första laget som har fastställt seriespel. 

U15 tränar på våren tillsammans med U17 laget.  Det innebär att 14-åringarna som förra säsongen spelade med U13 får en rivstart i träningen på våren tillsammans med även äldre spelare. Det blir utvecklande träning som förbereder väl för spel i U15-serien! 
 

Man har också möjlighet att konkurrera om startande positioner på lika villkor med de äldre spelarna, men det är ovanligt att spelare som är 2-3 år yngre och kommer direkt från U13 tar en startande position i U17, det kan alltså bli litet olika mycket match-tid beroende på omständigheterna. 

)I sådant fall behöver man söka ålders-dispens för att få spela match i U17. Det sköter Lagledaren.)


I juli kommer ofta första chansen under året att spela en ren U15 turnering:  Dukes Tourney, i Skövde.
Under semestermånaden juli kan oftast inte alla vara med, så det förekommer sammanslagningar med andra Skånelag efter behov. Detta lag tränar i så fall ihop sig veckorna före turneringen. Observera att vårt deltagande i Dukes bestäms år från år utfrån förutsättningarna, det är ingen garanti.

 

U15-s egen serie spelas under hösten, omkring augusti – oktober. Träningen startar i början av augusti, så det gäller att snabbt bli spelklara!

U17: 16-17 år.

U17 spelar vår-serie med start i april. Utomhus träningen startar under februari, beroende på väderläget.

Även U17 har möjlighet att vara med på Dukes Tourney i juli, om det finns förutsättningar.

På hösten tränar sedan dessa spelare tillsammans med U19, och har möjlighet att även spela match med dem. Det hör inte till vanligheterna att första-års U17 spelare kniper en start-position i U19 men hur som helst är det rolig, tuff och utvecklande träning!

U19: 18-19 år.

På våren tränar laget tillsammans med seniorerna som spelar vår-serie med start i april. Predators seniorer går 2024 upp i Superserien och det innebär en stor satsning! 

På hösten tränar man inför sin egen U19-serie, och laget får tillskott från U17 som man tränar tillsammans med. 

Herrlaget, seniorer från 20 år

På våren tränar laget inför Superserien, tillsammans med U19.

På hösten tränas för att vässa formen till nästa vår.

Skyldighet som medlem -aktiv eller förälder

En förutsättning för att föreningen ska kunna fungera är alla fantastiska människor som är med och arbetar ideellt för att barn, ungdomar och seniorer ska kunna utöva sporten! Både aktiva spelare och föräldrar och andra supporters behövs för att kunna bedriva verksamhet.
 

När ens barn -eller du själv- blir medlem innebär det också att Du behöver göra vissa insatser.
Det kan handla om att ställa upp som funktionär vid det egna eller annat lags hemmamatcher. Vid hemmamatcher finns ett antal uppgifter som behöver fyllas så som att vara bollkalle eller stå i kedjan vid sidlinjen. Vi håller en kiosk öppen så där behövs personal till den samt grillning.
Vid seniormatcher behövs entre personal. Vid bortamatcher behöver vi hjälpas åt med transporterna.

Andra roller är lagledare som tar hand om det mesta praktiska kring ett lag. Lagledaren håller ihop det hela tillsammans med tränarna. Varje lag bör ha två eller fler lagledare.  

Försäkring

Alla licensierade medlemmar i föreningen har en olycksfallsförsäkring som gäller både vid träning och tävling, och även på vägen dit och hem. Den gäller dessutom när ni åker på träningsläger och tävlingar utanför hemorten.

folksam_edited.jpg

Telefonnummer till Folksam: 0771-950950

 

Mer information finns på Folksams hemsida

Ekonomi

Årsavgift

Alla spelare i föreningen ska ha betalt årsavgiften för att få träna och spela match. I Träningsavgiften ingår licens där försäkring också medföljer.
 

Avgift som faktureras i början av året består av två delar, Medlemsavgift (200 kr) och Träningsavgift

För stödmedlem är det Medlemsavgiften.

* alla kostnader under året täcks inte av detta. Matchavgift tillkommer, vars belopp beräknas årligen utifrån planerad verksamhet och spelarunderlag. Se text längre ner.

Medlems- och Träningsavgift för respektive lag:

U11               --

U13               --

U15               --

U17               2 300 kr

U19               ? kr

Seniorer       ? kr

Betalning

I början av året skickas faktura för årsavgift ut via e-post. Det finns möjlighet att betala via swish eller bankgiro.

Delbetalning årsavgift

Alla spelare som behöver kan få en delbetalningsplan. Kontakta vår kanslist på jeanettem@predators.se före sista betelningsdatum om spelaren/målsman önskar upprätta en betalningsplan. 

Om betalningsplanen inte följs så har spelaren inte rätt att delta i träning, matchspel eller övrig föreningsverksamhet.

Avgiften är en årsavgift och ska betalas , även om spelaren slutar innan året är slut.

Om spelaren börjar i föreningen till höstsäsongen så är avgiften:---

Matchavgift - Bra att veta om tillkommande kostnader under året:

Lagens respektive verksamheter behöver ytterligare ekonomiskt tillskott under spelsäsongen, huvudsakligen är det resekostnader till/från matcher.  Varför skriver vi inte exakt vilka kostnader som tillkommer under året?  -Jo, för att lagens seriespel kan se olika ut år från år, beroende på vilka klubbar som har anmält sig till respektive serier. Detta påverkar hur många matcher serien blir på, var matcherna spelas geografiskt, och därigenom kostnaderna. När spelschemat är fastställt kan vi ge närmre besked om belopp. 

Matchavgiftens belopp bestäms alltså årligen i respektive lag/serie, och betalas direkt till laget.

 

Kostnadsexempel: Bortamatch under seriespelet då vi hyr buss för laget och fyller upp med föräldrar och andra supportrar som får betala sin plats.

I juli deltar vi ofta med flera lag i den stora årliga Dukes Tourney - en ungdomsturnering på tre dagar i Skövde. Kostnaden för deltagande i denna turnering täcks inte av inbetalda årsavgifter/av klubben utan man får i regel själv bidra med en del.  Vilket belopp det blir beror på antal spelare som delar de gemensamma utgifterna för buss/boende.

Under året arbetar vi därför för att finansiera klubbens och våra lags verksamheter bland annat genom olika försäljningar och annan ideell verksamhet.  Vi söker även bidrag och sponsorer.  Vi vill att alla ska kunna vara med utan att ekonomi ska vara ett hinder.
 Alla ideer och initiativ är välkomna och allas insatser behövs!

Ibland gör vi insatser för klubbens gemensamma kassa och annat görs direkt för lag-kassan. Kostnaderna kan du betala in eller så kan du tjäna in till detta genom försäljning eller extra-jobb till exempel.  

Lagledaren vet hur det fungerar rent praktiskt i det lag Du/Ditt barn är engagerat i.

Utrustning

Spelare behöver hjälm, axelskydd och fotbollsskor, och en jersey -den tröja som bärs utanpå axelskydden.

 

Det finns möjlighet att hyra hjälm och axelskydd av Predators - i mån av passande storlekar - för spelare upp till och med ungefär U15.

Villkor för att hyra utrustning:

 • Utrustning hyrs ut upp till 1 år.

 • 200 kr/termin eller 400kr/år. Faktura skickas ut 2 gånger per år.

 • Utrustningen ska lämnas tillbaka tillfälligt när besked ges, då utrustningen behövs för klubb arrangemang. -sedan kvitterar man ut sin hyrda utrustning igen. Utrustningen lämnas tillbaka om spelaren slutar.

 • Normalt slitage av utrusning är acceptabelt och förväntat.

 • Vid medveten förstörelse eller oaktsamhet av utrustningen (t.ex. kasta hjälmen i marken, borttappad hjälm/axelskydd) kan en avgift om 1500 kr/hjälm och/eller 500 kr/axelskydd tas ut.

 • Om delar av utrustningen saknas kan en avgift för ersättningsdelar tas ut.

För dig som vill köpa egen utrustning, kan vi tipsa om både Predators köp/sälj facebbok sida samt Contact Sports som är den största leverantören av amerikansk fotbollsutrustning, och dessutom finns i Kristianstad. CS har också fotbollsskor och jersey.

 

image.png
bottom of page